sobota, 6 czerwca 2015

Makaron z truskawkami w sosie orzechowym



Makaron z truskawkami to dla wielu z Was zapewne letni klasyk i smak dzieciństwa. U mnie w domu raczej się go nie jadało. Pamiętam jedynie, że czasem jadałam truskawki z ryżem. Dopiero gotując sama, zaczęłam kombinować z tym klasycznym połączeniem i nawet ostatnio się od niego uzależniłam - makaron z truskawkami jem praktycznie codziennie, choć w różnych wersjach. Poniższa należy do moich ulubionych, zaraz obok połączenia z jogurtem kokosowym i syropem daktylowym. Truskawki świetnie pasują do masła orzechowego. Polecam spróbować, póki truskawkowy sezon w pełni.





piątek, 5 czerwca 2015

Młode ziemniaki z wiosennym guacamole - moim ulubionym!



Dzisiaj pomysł na szybki, wiosenny obiad, który całkiem przypadkiem okazał się bardzo smakowitym połączeniem. Przepis na guacamole to oczywiście nic szczególnie oryginalnego, jednak chcę się z Wami podzielić moją ulubioną wersją tego meksykańskiego dipu. Jego sekretem jest dodatek wędzonej papryki i natki pietruszki. Do tego świeże polskie nowalijki i udany przykład dania fusion gotowy. Guacamole możecie jeść na kanapkach, jako dodatek do placków i naleśników czy pieczonych warzyw. Ja tym razem podałam dip z młodymi ziemniakami.






czwartek, 4 czerwca 2015

Nocna owsianka marchewkowa z ananasem i imbirem



Jako, że w końcu doczekaliśmy się prawdziwego, gorącego lata, rzadko będziemy mieć ochotę na ciepłe śniadanie. W tym wypadku warto czasem poświęcić wieczorem 10-15 minut na przygotowanie tego posiłku, by rano tylko wyjąć go z lodówki i cieszyć się smakiem. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju śniadania na zimno - puddingi z kaszy, owsianki czy surowe gryczanki. Dzięki nocy spędzonej w lodówce smaki doskonale się przenikają i często efekt jest jeszcze lepszy, niż zaraz po przygotowaniu. Dzisiaj postanowiłam stworzyć coś w rodzaju owsiankowego ciasta marchewkowego, w którym uwielbiam dodatek ananasa i imbiru. Polecam!