Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowych warzyw - gulasz z mojej ukochanej botwinki z dodatkiem ogórków małosolnych. Korzystajcie z botwiny póki możecie - różowy kolor zawsze nastraja optymistycznie!
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 100 g suchej ciecierzycy
- pęczek botwiny z większymi burakami
- 2 większe ogórki małosolne
- szklanka soku warzywnego lub pomidorowego (może być też przecier)
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, chilli do smaku
JAK TO ZROBIĆ?
Ciecierzycę namocz na noc i ugotuj do miękkości z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Cebulę pokrój w kostkę. Buraczki obierz i także pokrój w drobną kostkę. Podduś cebulę w niewielkiej ilości wody (daj jej odparować, by cebula lekko się zarumieniła). Dolej nieco wody, wrzuć pokrojone buraki. Po kilku minutach dorzuć pokrojone łodygi botwiny, pokrojonego w drobną kostkę ogórka oraz ugotowaną ciecierzycę. Duś razem przez około 3 minuty. Po tym czasie wlej sok warzywny, dodaj posiekane liście botwiny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj prze około 5 minut. możesz regulować gęstość potrawy dolewając wody. Na koniec dodaj sok cytrynowy, sól i pieprz - do smaku. Podawaj z kaszą, ryżem lub pieczywem (u mnie kasza gryczana niepalona).
Wygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam botwinkę i zazwyczaj używam jej do zup i mam już fajny pomysł na sobotę na obiad z jej udziałem; ) A Twoje danie wygląda cudnie - tego rodzaju dania właśnie lubię najbardziej; )
OdpowiedzUsuńAleż tu smakowicie :>
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuńPrzyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.
OdpowiedzUsuńChętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuń