wtorek, 19 maja 2015

Botwinka - moja miłość, czyli kolejny wiosenny gulasz



Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem sezonowych warzyw - gulasz z mojej ukochanej botwinki z dodatkiem ogórków małosolnych. Korzystajcie z botwiny póki możecie - różowy kolor zawsze nastraja optymistycznie!













SKŁADNIKI (2 porcje):


  • 100 g suchej ciecierzycy
  • pęczek botwiny z większymi burakami
  • 2 większe ogórki małosolne
  • szklanka soku warzywnego lub pomidorowego (może być też przecier)
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, chilli do smaku








JAK TO ZROBIĆ?


Ciecierzycę namocz na noc i ugotuj do miękkości z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki. Cebulę pokrój w kostkę. Buraczki obierz i także pokrój w drobną kostkę. Podduś cebulę w niewielkiej ilości wody (daj jej odparować, by cebula lekko się zarumieniła). Dolej nieco wody, wrzuć pokrojone buraki. Po kilku minutach dorzuć pokrojone łodygi botwiny, pokrojonego w drobną kostkę ogórka oraz ugotowaną ciecierzycę. Duś razem przez około 3 minuty. Po tym czasie wlej sok warzywny, dodaj posiekane liście botwiny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotuj prze około 5 minut. możesz regulować gęstość potrawy dolewając wody. Na koniec dodaj sok cytrynowy, sól i pieprz - do smaku. Podawaj z kaszą, ryżem lub pieczywem (u mnie kasza gryczana niepalona).



SMACZNEGO!




Nowalijki w kuchni






3 komentarze:

  1. Uwielbiam botwinkę i zazwyczaj używam jej do zup i mam już fajny pomysł na sobotę na obiad z jej udziałem; ) A Twoje danie wygląda cudnie - tego rodzaju dania właśnie lubię najbardziej; )

    OdpowiedzUsuń