niedziela, 24 maja 2015

Cytrynowo-waniliowa owsianka z cukinią i jabłkiem + majówka


Dzisiaj dla odmiany przepis śniadaniowy. Polecam owsiankę jako regeneracyjne śniadanie po całonocnej imprezie i 4 godzinach snu. Smakuje najlepiej w doborowym towarzystwie, gotowana w dużym garnku - udowodniona moc uzdrawiająca i przeganiająca kaca. Moja dzisiejsza owsianka jest bardzo orzeźwiająca i wiosenna dzięki dodatkowi cytryny i cukinii. Polecam!


Poniżej znajdziecie też kilka zdjęć z majówkowego wypadu w Beskid Niski - przepiękne i niedocenione miejsce, które w końcu postanowiłam poznać ze względu na swoje łemkowskie korzenie.








SKŁADNIKI (4 porcje):



  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2,5 szklanki mleka sojowego (może być waniliowe)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • jedna większa cukinia
  • 3 małe jabłka
  • wanilia mielona lub cukier z wanilią, jak u mnie (nie mylić z wanilinowym) - do smaku
  • większa szczypta soli










JAK TO ZROBIĆ?



Płatki zalej wrzątkiem nieco ponad ich poziom i odstaw do napęczniena. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Jabłka pokrój w niewielką kostkę. Do płatków dorzuć cukinię i jabłka, wsyp sól, dolej trochę wody i gotuj ciągle mieszając kilka minut. Po tym czasie wlej mleko. Gotuj do osiągnięcia gęstej konsystencji. Dorzuć wanilię i sok oraz skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę. Owsiankę podałam z syropem daktylowym. 



SMACZNEGO!





I wspomniane zdjęcia z majówkowego wyjazdu:



Typowy beskidzki krajobraz

Bardejów na Słowacji

Tu też Bardejów


Najstarsza cerkiew łemkowska w Powroźniku

Ikony w tejże cerkwi


Gotuję się regeneracyjna owsianka -
tym razem z bananem, daktylami,
masłem orzechowym i czekoladą




Tydzień z owsianką









13 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie jabłek i cytryny w owsiance. Wanilia musiała trochę załagodzić cytrynę, więc kompozycja zapewne udana.
    Słowacja wydałą mi się nagle całkiem atrakcyjnym miejscem, a Ty - jesteś bardzo ładna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miasteczko w Słowacji jest naprawdę przeurocze! A ja tu po całonocnym ognisku - na kacu i bez makijażu, ale dziękuję ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie kremowe owsianki, tylko zrezygnowałabym ze skórki cytrynowej, bo za nią nie przepadam :P A widoki cudowne, chętnie przeniosłabym się teraz w takie magiczne miejsce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudowny jest Beskid Niski - praktycznie brak turystów i można wypocząć spokojnie na łonie natury. Ja też najchętniej bym tam jeszcze dzisiaj pojechała ;)

      Usuń
  3. takie owsianki mogłabym jeść nawet prosto z garnuszka, uwielbiam! cytrynowa nutka dodaje fajnego orzeźwienia, a do tego tak długo wyczekiwana cukinia i jeszcze najlepiej ulubione owoce- no cóż, nic dodać, nic ująć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mojego wielkiego gara wszystkiego bym nie zjadła, ale resztki wyjadłam jak zawsze ;) A cukinia to zbawienie - też czekałam na nią. Miesiące urodzaju przed nami.

      Usuń
  4. duuuuuuży gar owsianki, to jest to! :) uwielbiam z cukinią WSZYSTKO :D

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna propozycja - zrobię tak z jaglanką, na owies mam niestety uczulenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, płatki czy kasza jaglana się świetnie tu sprawdzą :) Sama też chętnie spróbuję takiej wersji następnym razem.

      Usuń
  6. Jeszcze nie robiłam z cukinią. Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń