Po dłuższej przerwie powracam z kolejną propozycją obiadową. Znów używam batata - moja miłość do jego smaku i uniwersalności nie słabnie. Tym razem postanowiłam wykorzystać puree ze słodkiego ziemniaka w zapiekance inspirowanej popularnym amerykańskim daniem - mac 'n' cheese (po naszemu - makaron z serem). Moja wersja sera oczywiście nie zawiera. Jego smak imitują niezastąpione płatki drożdżowe, a kremową konsystencję sosu zawdzięczamy mleku sojowemu i batatowi. Kremowość dania przełamuje zapieczona na chrupko bułka tarta. Do tego wszystkiego dorzucamy trochę zielonych warzyw i zdrowsza wersja mac 'n' cheese gotowa. Przyznam, że makaron jadam rzadko, może raz w miesiącu, bo szczególnie za nim nie przepadam, ale w tym wydaniu bardzo mi smakował. Polecam!
SKŁADNIKI (około 6 porcji):
Na sos:
- szklanka puree z batata
- 2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
- około szklanki bulionu warzywnego lub wody
- około pół szklanki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, chilli
Na kruszonkę:
- pół szklanki bułki tartej
- łyżka oliwy z oliwek
- wegański parmezan lub płatki drożdżowe (około 2 łyżkek)
- ulubione zioła (u mnie przyprawa z pomidorami, czosnkiem i czarnuszką)
Poza tym:
- 400 g ulubionego suchego makaronu (u mnie pełnoziarnisty, pszenny)
- 2 szklanki mrożonego groszku (można zastąpić brokułem, zieloną fasolką)
- duża cebula
JAK TO ZROBIĆ?
Najpierw przygotuj "serowy" sos. W naczyniu blendera umieść wszyskie składniki prócz przypraw i zmiksuj. Dopraw do smaku. Cebulę posiekaj i podduś lub podsmaż do miękości. Groszek lekko podgotuj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ma być al dente. Przygotuj kruszonkę - wymieszaj dokładnie wszystkie jej składniki w miseczce. W dużym naczyniu umieść makaron, cebulę, groszek i sos. Wymieszaj dokłanie. Przełóż do naczynia do zapiekania i posyp kruszonką. Zapiekaj około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
wow- naprawdę genialne wykorzystanie batata! na całe szczęście wizyta w Biedronce była, także mam zapasy, by zrobić tak pyszne danie :) dziś na obiad planuję jednak w innej wersji, ale Twój przepis na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo fajny i zarazem ciekawe zastosowanie dla batata :) Wygląda bardzo kremowo, tylko tak się zastanawiam czy to nie będzie za słodkie... Za batatami nie przepadam niestety, ale staram się je bardziej polubić :)
OdpowiedzUsuńNie jest za słodkie - sok z cytryny, chilli i musztarda robią swoje :) Batat nie jest bardzo wyczuwalny, więc może w tej wersji Ci przypasuje.
UsuńPo prostu pyszne !
OdpowiedzUsuńWegańskie rozwiązania są zawsze takie kreatywne! Prezentuje się wspaniale, muszę spróbować takiego połączenia ;>
OdpowiedzUsuńTen sos jest intrygujący. Bardzo fajny pomysł :) Wegańskie potrawy są cudowne.
OdpowiedzUsuńHej, to jest genialne! Uwielbiam bataty i kremowe sosy, a chociaż jest już dosyć ciepło, to uruchomienie piekarnika nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńJa akurat jestem raczej mało makaronowym człowiekiem, ale czasem na taki właśnie kremowy sos przychodzi mi ochota i tutaj tylko makaron zda egzamin ;) Mam nadzieję, że posmakuje!
UsuńBardzo fajny artykuł :)
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis!
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się twój styl.
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuń