niedziela, 15 marca 2015

Zapiekanka makaronowa z kremowym sosem z batata i serową kruszonką



Po dłuższej przerwie powracam z kolejną propozycją obiadową. Znów używam batata - moja miłość do jego smaku i uniwersalności nie słabnie. Tym razem postanowiłam wykorzystać puree ze słodkiego ziemniaka w zapiekance inspirowanej popularnym amerykańskim daniem - mac 'n' cheese (po naszemu - makaron z serem). Moja wersja sera oczywiście nie zawiera. Jego smak imitują niezastąpione płatki drożdżowe, a kremową konsystencję sosu zawdzięczamy mleku sojowemu i batatowi. Kremowość dania przełamuje zapieczona na chrupko bułka tarta. Do tego wszystkiego dorzucamy trochę zielonych warzyw i zdrowsza wersja mac 'n' cheese gotowa. Przyznam, że makaron jadam rzadko, może raz w miesiącu, bo szczególnie za nim nie przepadam, ale w tym wydaniu bardzo mi smakował. Polecam!











SKŁADNIKI (około 6 porcji):



Na sos:


  • szklanka puree z batata
  • 2 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego
  • około szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • około pół szklanki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, chilli


Na kruszonkę:



  • pół szklanki bułki tartej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • wegański parmezan lub płatki drożdżowe (około 2 łyżkek)
  • ulubione zioła (u mnie przyprawa z pomidorami, czosnkiem i czarnuszką)


Poza tym:


  • 400 g ulubionego suchego makaronu (u mnie pełnoziarnisty, pszenny)
  • 2 szklanki mrożonego groszku (można zastąpić brokułem, zieloną fasolką)
  • duża cebula








JAK TO ZROBIĆ?



Najpierw przygotuj "serowy" sos. W naczyniu blendera umieść wszyskie składniki prócz przypraw i zmiksuj. Dopraw do smaku. Cebulę posiekaj i podduś lub podsmaż do miękości. Groszek lekko podgotuj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu - ma być al dente. Przygotuj kruszonkę - wymieszaj dokładnie wszystkie jej składniki w miseczce. W dużym naczyniu umieść makaron, cebulę, groszek i sos. Wymieszaj dokłanie. Przełóż do naczynia do zapiekania i posyp kruszonką. Zapiekaj około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





SMACZNEGO!




Bataty everywhere





9 komentarzy:

  1. wow- naprawdę genialne wykorzystanie batata! na całe szczęście wizyta w Biedronce była, także mam zapasy, by zrobić tak pyszne danie :) dziś na obiad planuję jednak w innej wersji, ale Twój przepis na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł bardzo fajny i zarazem ciekawe zastosowanie dla batata :) Wygląda bardzo kremowo, tylko tak się zastanawiam czy to nie będzie za słodkie... Za batatami nie przepadam niestety, ale staram się je bardziej polubić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest za słodkie - sok z cytryny, chilli i musztarda robią swoje :) Batat nie jest bardzo wyczuwalny, więc może w tej wersji Ci przypasuje.

      Usuń
  3. Wegańskie rozwiązania są zawsze takie kreatywne! Prezentuje się wspaniale, muszę spróbować takiego połączenia ;>

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos jest intrygujący. Bardzo fajny pomysł :) Wegańskie potrawy są cudowne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, to jest genialne! Uwielbiam bataty i kremowe sosy, a chociaż jest już dosyć ciepło, to uruchomienie piekarnika nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat jestem raczej mało makaronowym człowiekiem, ale czasem na taki właśnie kremowy sos przychodzi mi ochota i tutaj tylko makaron zda egzamin ;) Mam nadzieję, że posmakuje!

      Usuń