piątek, 11 września 2015

Wegańskie knedle z "mięsem"


Pomysł na wegańskie knedle z "mięsem" chodził za mną już od jakiegoś czasu. Odkąd na blogach zaczęły pojawiać się masowo knedle z kaszy jaglanej - głównie ze słodkim farszem - postanowiłam przygotować takie własnie jaglane knedle i nadziać je czymś, co przypominałoby farsz mięsny. Wiem, ze niektórych oburza stosowanie nazewnictwa właściwego niewegańskim potrawom w kuchni wegańskiej, ale ja nie mam z tym najmniejszego problemu. Co najśmieszniejsze, nigdy nie lubiłam pierogów, pyz czy knedli z mięsem - wcale nie jest to mój smak dzieciństwa, ale raczej jego zmora. Na przekór złym wspomnieniom, postanowiłam jednak spróbować zweganizować ową zmorę. Opłacało się! Wegańskie mięso z kalafiora i orzechów (patent podpatrzony w kilku miejscach i zmodyfikowany) to  przesmaczna i zdrowa alternatywa. Dzisiejsze danie jest dość tłuste, jak na moje standardy, ale aż prosiło się o podanie go ze skwarkami z tofu - szczególnie że pogoda za oknem już bardziej jesienna, niż letnia.







SKŁADNIKI (3 duże porcje):




NA KNEDLE:

  • 200 g kaszy jaglanej 
  • 3 kopiate łyżki skrobi ziemniaczanej 
  • Sól 

NA "MIĘSNY" FARSZ - zużyjecie około połowy, resztę można podać obok knedli albo wykorzystać w innym daniu):

  • Kalafior 
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich 
  • 5 łyżek przecieru lub koncentratu pomidorowego 
  • Łyżka sosu sojowego 
  • Łyżeczka wędzonej papryki 
  • Szczypta chilli
  • Inne przyprawy wg uznania (poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki do mięsa mielonego, dodałam tez łyżeczkę cząbru) 
  • Cebula 
  • Łyżeczka oleju 

NA SWKARKI:

  • Ok. 100 g tofu wędzonego 
  • Łyżka oleju 






JAK TO ZROBIĆ?


Zacznij od przygotowania masy jaglanej. Kaszę przepłucz wrzątkiem, zalej dwiema szklankami wrzątku, posól do smaku około łyżeczką soli i gotuj bez mieszania przez 20 minut pod przykryciem (kontroluj stan wody - możliwe, że trzeba będzie trochę dolać). Gotowa kasza ma być bardzo miękka. Odstaw ją na chwilę na przestudzenia. Następnie możesz rozdrobnić kaszę blenderem lub dokładnie rozetrzeć łyżką. Doodaj do niej skrobię i zagnieć ciasto. Odstaw gotowe ciasto do lodówki i w tym czasie zajmij się farszem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Różyczki kalafiora zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Orzechy włoskie drobno posiekaj. W misce połącz ze sobą wszystkie składniki. Przełóż masę na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-30 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika), co jakiś czas mieszając. "Mięso" jest gotowe, kiedy ładnie się przyrumieni. Na łyżeczce oleju podsmaż cebulę. Dodaj ją do gotowego farszu. Moje nadzienie było dość sypkie, ale udało mi się ulepić knedle bez większych problemów.

Kiedy farsz jest gotowy, możesz zacząć lepić knedle. Odrywaj kawałki ciasta - lepiej, żeby były nieco większe, ponieważ nadzienie nie jest zwarte i łatwiej formować większe knedle. Rozpłaszczaj kawałki ciasta na dłoni na kształt koła. Na środek kładź nadzienie i zlepiaj formując kulki. Knedle wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 5 minut od wypłynięcia.

Najlepiej podawać je ze skwarkami. Moje skwarki przygotowałam z zalegającej w lodówce resztki wędzonego tofu. Tofu pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażałam na łyżce oleju rzepakowego do zbrązowienia. Polecam też dodatek wegańskiej kwaśnej śmietany (miałam ją z planach, ale padł mi blender i się nie udało).



SMACZNEGO!





Wegetariański obiad V






9 komentarzy:

  1. są genialne! szczególnie pomysł na farsz z kalafiora <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zapomniałaś wspomnieć w przepisie o koncentracie pomidorowym ;)
    Zawsze się zachwycam tymi knedlami z jaglanej - miewam wątpliwości, czy i mnie by tak wyszły, ale jak widać, trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na myśli to, żeby w misce wymieszać wszystkie wymienione wyżej składniki :) Może nie do końca jasno napisałam.

      A knedli się nie bój, bo są wyjątkowo łatwe w obsłudze i pyszne!

      Usuń
  3. Muszę takich spróbować, choć dla mnie i tak owocowe knedle wymiatają ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy skrobię ziemniaczaną można zastąpić siemieniem lnianym? Jeśli tak, to w jakiej ilości? I jeszcze pytanie odnośnie orzechów - czy można je pominąć lub czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nie jestem przekonana, czy siemię zda tu egzamin. Moim zdaniem raczej nie - można go użyć jako sklejki, ale dodatkowo. Mogę się jednak mylić :)

      Odnośnie do orzechów - nie ich radzę pomijać, ale można np. zastąpić pestkami słonecznika. Można też kombinować z soczewicą.

      Usuń
  5. A jak zrobic ta kwaśna śmietane??? bo przepis jest super i napewno bym chciala sprobowac z ta smietanka :-) Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odsyłam do dwóch przepisów :)
      http://www.mniumniu.com/2015/07/weganska-kwasna-smietana-z-mleka.html
      http://ervegan.com/2015/01/kwasna-smietana-z-tofu/

      Usuń