poniedziałek, 14 września 2015

Dyniowo-pomarańczowe bircher muesli


Nie toleruję marnowania jedzenia, dlatego też zawsze staram się wykorzystywać lodówkowe pozostałości. Tym razem zalegał tam napoczęty sok pomarańczowy i reszta dyniowego puree. Przekonałam się, że smaki te świetnie się komponują, między innymi na przykładzie tego zeszłorocznego śniadania -  klik. Poniżej moja wczesnojesienna wersja słynnego bircher musli. Smakuje trochę jak Kubuś - dla mnie smak dzieciństwa.








SKŁADNIKI (2 porcje):


  • szklanka dowolnego muesli lub płatków zbożowych
  • szklanka soku pomarańczowego
  • pół szklanki puree z dyni (najlepiej hokkaido)
  • dwa niewielkie jabłka starte na tarce o dużych oczkach
  • opcjonalnie: dowolne bakalie lub orzechy (ja użyłam gotowej mieszanki musli, więc dodatek ten był zbędny)






JAK TO ZROBIĆ?


Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



SMACZNEGO!




3 komentarze:

  1. Wow ! Chyba będę sobie robić takie proste, szybkie w przygotowaniu a jakże pyszne śniadania, kiedy w październiku zacznę studia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie w czasie sesji szybkie rozwiązania Ci się przydadzą :)

      Usuń