Zmotywowana wolną niedzielą, postanowiłam w końcu spędzić trochę więcej czasu we własnej kuchni i przygotować danie, o którego istnieniu dowiedziałam się dopiero w zeszłym tygodniu. Nie próbując wcześniej, wiedziałam, że się nie zawiodę. Połączenie puszystego ziemniaczanego ciasta z mocno aromatycznym, przyprawionym majerankiem nadzieniem z soczewicy sprawia, że ten litewski pieróg ma swój niepowtarzalny smak. Nadziać kakory można czymkolwiek, ale tradycyjnie jest to właśnie przesmażona z cebulą, czosnkiem i majerankiem soczewica. Ja połączyłam w nadzieniu dwa jej ulubione rodzaje - czarną i czerwoną. Kakory można podać z sosem, na przykład czosnkowym lub ze smażoną cebulą. Tym razem zdecydowałam się jedynie na dodatek surówki z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować!
Ciasto:
- pół kilograma ziemniaków
- szklanka mąki orkiszowej jasnej
- łyżeczka soli
Farsz (trochę go zostało):
- pół szklanki czarnej soczewicy (beluga) - namoczonej na kilka godzin
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 2 niewielkie cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
- 2 łyżeczki roztartego majeranku
- pieprz, sól do smaku
JAK TO ZROBIĆ?
Przygotuj farsz. Ugotuj osobno czarną i czerwoną soczewicę do miękkości (czarna gotuje się znacznie dłużej). Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną soczewicę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.
Zeby przygotować ciasto, ugotuj obrane ziemniaki. Przestudź je bez przykrywki - tak, żeby odparowały i były mniej wilgotne. Kiedy są już chłodne dodaj do nich około szklanki mąki, sól i wyrób ciasto. Powinno dać się rozwałkować. Wałkuj (ciasto może być nieco grubiej rozwałkowane) i wycinaj krążki, po czym nadziewaj farszem i lep jak zwykłe pierogi. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posmarować olejem lub oliwą. Piecz około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możesz w połowie pieczenia przewrócić jes na drugą stronę, jesli za bardzo się spiekają. Podawaj z ulubionym sosem i surówką.
SMACZNEGO!

świetne! jak przeczytałam składniki od razu je polubiłam, podoba mi się ten prosty pomysł na ciasto, a co dopiero nadzienie! :)
OdpowiedzUsuńProsty przepis, a efekt naprawdę zaskakująco dobry :)
UsuńA ile takich pierozkow to porcja ?
OdpowiedzUsuńJa robiłam pierogi różnej wielkości - małych około 8, większych 5-6 :)
UsuńPyszne! Robiłam dzisiaj, mnie wyszło sporo małych, ale większe są chyba lepsze, gdyż więcej farszu wchodzi :)
OdpowiedzUsuńZ pozostałego farszu zrobiłam naleśniki :)
Cieszę się, że zasmakowały!
UsuńFajnie wyglądaja :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy można mrozić?
OdpowiedzUsuńOj, nie mroziłam ich niestety, więc po prostu trzeba spróbować :)
Usuńwarto czytać takie blogi świat od razu staję sie piekniejszy !
OdpowiedzUsuńhttp://france-retrogaming.net/learn-how-vitamins-and-minerals-can-be-incorporated-into-your-life-easily
OdpowiedzUsuń44 year-old Programmer Analyst II Harlie Becerra, hailing from Haliburton enjoys watching movies like Chimes at Midnight (Campanadas a medianoche) and Sudoku. Took a trip to Medina of Fez and drives a Ferrari 250 GT SWB California Spider. zobacz na tych gosci
OdpowiedzUsuńdobry i tani adwokat rzeszow
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف بيوت
OdpowiedzUsuńتنظيف بيوت