niedziela, 11 października 2015

Wegańskie kakory litewskie, czyli pieczone pierogi w innej odsłonie



Zmotywowana wolną niedzielą, postanowiłam w końcu spędzić trochę więcej czasu we własnej kuchni i przygotować danie, o którego istnieniu dowiedziałam się dopiero w zeszłym tygodniu. Nie próbując wcześniej, wiedziałam, że się nie zawiodę. Połączenie puszystego ziemniaczanego ciasta z mocno aromatycznym, przyprawionym majerankiem nadzieniem z soczewicy sprawia, że ten litewski pieróg ma swój niepowtarzalny smak. Nadziać kakory można czymkolwiek, ale tradycyjnie jest to właśnie przesmażona z cebulą, czosnkiem i majerankiem soczewica. Ja połączyłam w nadzieniu dwa jej ulubione rodzaje - czarną i czerwoną. Kakory można podać z sosem, na przykład czosnkowym lub ze smażoną cebulą. Tym razem zdecydowałam się jedynie na dodatek surówki z kiszonej kapusty. Polecam wypróbować!










SKŁADNIKI (3-4 porcje, jeśli podajemy z surówką)


Ciasto:


  • pół kilograma ziemniaków
  • szklanka mąki orkiszowej jasnej
  • łyżeczka soli

Farsz (trochę go zostało):


  • pół szklanki czarnej soczewicy (beluga) - namoczonej na kilka godzin
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 2 łyżeczki roztartego majeranku
  • pieprz, sól do smaku








JAK TO ZROBIĆ?


Przygotuj farsz. Ugotuj osobno czarną i czerwoną soczewicę do miękkości (czarna gotuje się znacznie dłużej). Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oleju, podlewając w razie potrzeby odrobiną wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i ugotowaną soczewicę. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia.

Zeby przygotować ciasto, ugotuj obrane ziemniaki. Przestudź je bez przykrywki - tak, żeby odparowały i były mniej wilgotne. Kiedy są już chłodne dodaj do nich około szklanki mąki, sól i wyrób ciasto. Powinno dać się rozwałkować. Wałkuj (ciasto może być nieco grubiej rozwałkowane) i wycinaj krążki, po czym nadziewaj farszem i lep jak zwykłe pierogi.  Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możesz posmarować olejem lub oliwą. Piecz około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możesz w połowie pieczenia przewrócić jes na drugą stronę, jesli za bardzo się spiekają. Podawaj z ulubionym sosem i surówką.


SMACZNEGO!


Wegetariański obiad V




9 komentarzy:

  1. świetne! jak przeczytałam składniki od razu je polubiłam, podoba mi się ten prosty pomysł na ciasto, a co dopiero nadzienie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosty przepis, a efekt naprawdę zaskakująco dobry :)

      Usuń
  2. A ile takich pierozkow to porcja ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam pierogi różnej wielkości - małych około 8, większych 5-6 :)

      Usuń
  3. Pyszne! Robiłam dzisiaj, mnie wyszło sporo małych, ale większe są chyba lepsze, gdyż więcej farszu wchodzi :)
    Z pozostałego farszu zrobiłam naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Oj, nie mroziłam ich niestety, więc po prostu trzeba spróbować :)

      Usuń