piątek, 15 maja 2015

Wiosenny gulasz z masłem orzechowym i bulgur z ajvarem



Powroty są trudne - szczególnie po dwumiesięcznej nieobecności. Nie było mnie tak, długo, że zdążyłam nawet zapomnieć jak się wstawia nowe posty. Na szczęście bogactwo wiosennych składników na straganie wiele mi ułatwia. Wracam zatem z iście wiosenną zieloną propozycją. Kalarepa i szparagi z dodatkiem cukinii w sosie z masła orzechowego przyprawione czosnkiem niedźwiedzimi - to zestawienie okazało się bardzo trafne. Do tego moja ulubiona kasza bulgur z vermicelli (o taka) wymieszana z ajvarem. Polecam połączenie masła orzechowego i ajvaru,- naprawdę doskonale ze sobą współgrają. 










SKŁADNIKI (na 3 porcje):


  • 2 kalarepy
  • 2 średnie cukinie 
  • pęczek zielonych szparagów 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • czosnek niedźwiedzi do smaku - u mnie suszony, bo nie znalazłam świeżego 
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • szklanka kaszy bulgur (można zastąpić jaglaną)
  • mały słoiczek ajvaru (u mnie kupny - 350 g)









JAK TO ZROBIĆ?


Najpierw zajmij się krojeniem warzyw. Kalarepę obierz i pokrój w słupki (dość grubo). Cukinię pokrój w średnią kostkę. Odłam zdrewniałe końce szparagów Pokrój szparagi na około centymetrowe kawałki. Główki oddziel od reszty - dodasz je do dania na samym końcu. Zanim zabierzesz się za warzywa, wstaw do gotowania kaszę. Przygotuj ją według wskazówek na opakowaniu. W niewielkiej ilości wody lub bulionu warzywnego (polecam bulion) podduś przez około 5 minut łodygi szparagów. Po tym czasie dorzuć cukinię i kalarepę oraz przeciśnięty czosnek. Dolej w razie potrzeby wody lub bulionu i duś całość przez kolejne 5 minut. Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dolej płynów, jeśli za rzadki odparuj go nieco. Dorzuć odłożone główki szparagów i gotuj jeszcze przez około 2 minuty. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz oraz czosnek niedźwiedzi. Ugotowaną kaszę wymieszaj z ajvarem. Ja użyłam gotowego ze sklepu. Podawaj kaszę z gulaszem.


SMACZNEGO!






Szparagowe<3Love





8 komentarzy:

  1. cieszę się, że jesteś! i to z jak pysznym daniem :) jak dla mnie dodatek masła orzechowego sprawia, ze każda potrawa nabiera jeszcze lepszego smaku :D pewnie, dlatego że tak bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe, masło z nerkowców albo tahini i wszysto smakuje lepiej :) Cieszę się, że ktoś się cieszy z mojego powrotu :)

      Usuń
  2. ale pożywne danie i bardzo odpowiada mi dodatek masła orzechowego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tego rodzaju dania i cieszę się, że wracasz :) Ja też dziś jadłam bulgur, ale nie w takim dostojnym zestawieniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że jesteś :)
    Kasza wygląda pysznie! Nie ma to jak warzywa+kasza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pożywne danie i bardzo odpowiada mi dodatek masła orzechowego!

    OdpowiedzUsuń
  6. No ja uwielbiam tego rodzaju dania

    OdpowiedzUsuń