niedziela, 7 grudnia 2014

Pieczone ziemniaki z wegańskim parmezanem na duszonym jarmużu



Uwielbiam pieczone warzywa, mogłabym żywić się nimi codziennie. Ziemniaki, sama nie wiem dlaczego, zapiekam rzadko, ale po tym obiedzie na pewno się to zmieni. Do ziemniaków pasuje idealnie jarmuż - moje stosunkowo niedawne odkrycie i kolejna kulinarna miłość. Najbardziej lubię duszony jarmuż z dużą ilością cebuli i czosnkiem. Smak całości podkręciła kolejna nowość w mojej kuchni - wegański parmezan. W końcu udało mi się dostać w sklepie stacjonarnym płatki drożdżowe i coś czuję, że opakowanie skończy się bardzo szybko. Parmezan jest pyszny, co potwierdzają nawet niewegańscy miłośnicy sera. Pomysł na jego wykonanie zaczerpnęłam z wielu źródeł internetowych i książkowych. Podaję jedynie swoje proporcje składników.








SKŁADNIKI (2 porcje)



PIECZONE ZIEMNIAKI:


  • 6 większych ziemniaków
  • przyprawy wedle uznania (u mnie mieszanka przypraw do ziemniaków, chilli, papryka, tymianek)

Nie ma nic prostszego. Ziemniaki pokrój w kostkę (niezbyt dużą, żeby się dopiekły), przypraw i ułóż na blasze. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią i będą miękkie. Co jakiś czas mieszaj.





DUSZONY JARMUŻ:


  • opakowanie jarmużu (200 g - z Biedronki)
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • sok z cytryny

Cebulę pokrój i wrzuć na nieprzywierającą głęboką patelnię, posól, przykryj i podduś - możesz lekko podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Kiedy zmięknie i lekko zbrązowieje, dorzuć jarmuż (jeśli nie korzystasz z takiego jak ja - gotowego do użycia - najpierw odkrój grube łodygi i go posiekaj), wymieszaj, dodaj około pół szklanki wody i dwa przeciśnięte przez praskę lub starte ząbki czosnku. Przykryj i duś kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj sosu sojowego, soku z cytryny i chilli do smaku. Sprawdź, czy jarmuż jest już miękki. 


WEGAŃSKI PARMEZAN (porcja na zapas):

  • 100 g płatków migdałowych (lub całych blanszowanych migdałów)
  • 4 łyżeczki płatków drożdżowych
  • sól i chilli do smaku

Wszystkie składniki zblenduj ze sobą aż do uzyskania konsystencji parmezanu. Przechowuj w szczelnym pojemniku i używaj do makaronów, sałatek, tostów, zapiekanek, pizzy i czego tylko chcesz.









Na talerzu ułóż jarmuż, wyłóż na niego upieczone ziemniaki i posyp obficie wegańskim parmezanem.


SMACZNEGO!



Wegetariański obiad IV


7 komentarzy:

  1. dziś u mnie bardzo podobny obiad będzie, choć trochę inne dodatki :) bądź co bądź, jestem fanką pieczonych warzyw i muszę w końcu dorwać płatki drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zestawienie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie pyszne danie do zrobienia <3!

    OdpowiedzUsuń
  4. To musiało być bajeczne połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej! Gdzie w Katowicach mozna kupic jarmuz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Biedronki, Simply Market, Stokrotka w Galerii Katowickiej ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń