Uwielbiam pieczone warzywa, mogłabym żywić się nimi codziennie. Ziemniaki, sama nie wiem dlaczego, zapiekam rzadko, ale po tym obiedzie na pewno się to zmieni. Do ziemniaków pasuje idealnie jarmuż - moje stosunkowo niedawne odkrycie i kolejna kulinarna miłość. Najbardziej lubię duszony jarmuż z dużą ilością cebuli i czosnkiem. Smak całości podkręciła kolejna nowość w mojej kuchni - wegański parmezan. W końcu udało mi się dostać w sklepie stacjonarnym płatki drożdżowe i coś czuję, że opakowanie skończy się bardzo szybko. Parmezan jest pyszny, co potwierdzają nawet niewegańscy miłośnicy sera. Pomysł na jego wykonanie zaczerpnęłam z wielu źródeł internetowych i książkowych. Podaję jedynie swoje proporcje składników.
SKŁADNIKI (2 porcje)
PIECZONE ZIEMNIAKI:
- 6 większych ziemniaków
- przyprawy wedle uznania (u mnie mieszanka przypraw do ziemniaków, chilli, papryka, tymianek)
Nie ma nic prostszego. Ziemniaki pokrój w kostkę (niezbyt dużą, żeby się dopiekły), przypraw i ułóż na blasze. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zarumienią i będą miękkie. Co jakiś czas mieszaj.
DUSZONY JARMUŻ:
- opakowanie jarmużu (200 g - z Biedronki)
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sos sojowy
- sok z cytryny
Cebulę pokrój i wrzuć na nieprzywierającą głęboką patelnię, posól, przykryj i podduś - możesz lekko podlać wodą, żeby się nie przypaliła. Kiedy zmięknie i lekko zbrązowieje, dorzuć jarmuż (jeśli nie korzystasz z takiego jak ja - gotowego do użycia - najpierw odkrój grube łodygi i go posiekaj), wymieszaj, dodaj około pół szklanki wody i dwa przeciśnięte przez praskę lub starte ząbki czosnku. Przykryj i duś kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodaj sosu sojowego, soku z cytryny i chilli do smaku. Sprawdź, czy jarmuż jest już miękki.
WEGAŃSKI PARMEZAN (porcja na zapas):
- 100 g płatków migdałowych (lub całych blanszowanych migdałów)
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych
- sól i chilli do smaku
Wszystkie składniki zblenduj ze sobą aż do uzyskania konsystencji parmezanu. Przechowuj w szczelnym pojemniku i używaj do makaronów, sałatek, tostów, zapiekanek, pizzy i czego tylko chcesz.
Na talerzu ułóż jarmuż, wyłóż na niego upieczone ziemniaki i posyp obficie wegańskim parmezanem.
SMACZNEGO!
dziś u mnie bardzo podobny obiad będzie, choć trochę inne dodatki :) bądź co bądź, jestem fanką pieczonych warzyw i muszę w końcu dorwać płatki drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zestawienie smaków! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pyszne danie do zrobienia <3!
OdpowiedzUsuńTo musiało być bajeczne połączenie ;)
OdpowiedzUsuńHej! Gdzie w Katowicach mozna kupic jarmuz? :)
OdpowiedzUsuńHej! Biedronki, Simply Market, Stokrotka w Galerii Katowickiej ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :)
Usuń