Ech, ech. Nie było jak zdjęcia zrobić, a wyszło przypadkiem coś dobrego, więc stwierdziłam, że podzielę się przepisem, a najwyżej kiedyś uzupełnię brak.
Ciecierzyca na słodko jet przepyszna, polecam się nie bać i wypróbować ją w takim wydaniu.
SKŁADNIKI:
- puszka ciecierzycy
- szklanka puree z dyni (myślę, że poza sezonem śmiało można zastąpić puree marchewkowym)
- duże jabłko
- łyżeczka cynamonu
- duża szczypta kardamonu
- szczypta imbiru
- sok z połowy cytryny
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 łyżki melasy lub syropu daktylowego (mniej lub więcej do smaku)
- woda/mleko roślinne - tyle, żeby konsystencja Ci odpowiadała
- kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
- opcjonalnie: kandyzowana skórka pomarańczowa
JAK TO ZROBIĆ?
Zmiksuj wszystko, prócz czekolady i skórki pomarańczowej, na gładki krem. Wmieszaj czekoladę i skórkę. Możesz zjeść od razu lub schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO!
Brzmi nieźle! Dlaczego w tym przepisie jest soda, potrzebna do czegoś czy mogę pominąć?
OdpowiedzUsuńInspirowałam się przy tym przepisie zagranicznymi blogami, gdzie takie kremy z ciecierzycy na słodko (z bananem na przykład) są nazywane zdrowym cookie dough, czyli przysmakiem Amerykanów - surowym ciastem na ciasteczka. Soda daje ten właśnie specyficzny posmak cookie dough i bardziej puszystą konsystencję. Jak się sody nie lubi, można śmiało pomijać :)
UsuńBrzmi smakowicie :) Ja kiedyś upiekłam ciecierzycę w czekoladzie i też była dobra :)
OdpowiedzUsuńnie musi być zdjęcia, bo od razu wyobrażam sobie jak obłędnie smakuje! :)
OdpowiedzUsuńi wygląda ;)
Usuń