niedziela, 1 marca 2015

Pieczony batat z farszem szpinakowo-pieczarkowym



Po słodkiej propozycji z wykorzystaniem mojego ukochanego batata, czas na jego wytrawne wydanie. Zazwyczaj piekę batata pokrojonego w kostkę i podaję z sosem tahini. Tym razem poświęciłam jednak nieco więcej czasu na przygotowanie obiadu, chcąc by ziemniak zyskał kremową konsystencję i lekko się skarmelizował. Upieczone połówki nafaszerowałam szpinakiem duszonym z pieczarkami, a całość posypałam wegańskim parmezanem. Składników w przepisie jest niewiele, a efekt wielce zadowalający. Polecam!










SKŁADNIKI (2 porcje):



  • 1 duży lub 2 małe bataty
  • 250 g pieczarek
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • chilli (sporo - pikantny farsz powinien kontrastować ze słodyczą batata), sól, sok z cytryny
  • wegański parmezan (jak go zrobić, zobacz TU)









JAK TO ZROBIĆ?



Najpierw zajmij się batatem. Wyszoruj go dokładnie i przekrój na pół. Umieść batata w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piecz około 46-60 minut w 200 stopniach. Możesz też zawinąć batata w folię aluminiową, jeśli nie posiadasz odpowiedniego naczynia. Przygotuj farsz. Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i podduś na suchej patelni aż puszczą wodę, którą następnie odparuj. Dorzuć szpinak, zaczekaj aż się rozmrozi, a woda odparuje (oczywiście możesz użyć także świeżego szpinaku). Dodaj przeciśniety przez praskę czosnek i przypraw do smaku. Wciśnij trochę soku z cytryny. Gdy bataty będą gotowe (widelec musi bez problemu w nie wchodzić), przełóż połówki na blachę do pieczenia. Nałóż duże porcje farszu i wstaw z powrotem do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut. Po upieczeniu, posyp wegańskim parmezanem. Jeśli całe nadzienie nie zmieściło się do środka, możesz ułożyć je obok na talerzu. Porcje nie są bardzo duże, więc jeśli masz ochotę na większy posiłek, podaj bataty na przykład z ugotowaną kaszą jaglaną. 




SMACZNEGO!




Bataty everywhere





19 komentarzy:

  1. uwielbiam w ten sposób podanego batata! gdybym tylko go miała (swoją drogę muszę znowu skoczyć do Biedronki, bo wszystkie zjadłam :D) to od razu dziś byłby taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) Chociaż nie przepadam za batatami, to połączenie pieczarek ze szpinakiem uwielbiam, więc myślę że i batata w tym zestawieniu szybko bym polubiła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm połączenie szpinaku, pieczarek i batata brzmi interesująco, muszę spróbować, bo prezentuje się smakowicie ;> Pozdrawiam serdecznie i witam w batatowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  6. Ładnie wykonany blog i fajny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam tego bloga, jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  8. lubie czytać tego typu blogi bo znajduję tu wiele inspiracji

    OdpowiedzUsuń
  9. mnóstwo inspiracji na tym blogu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  11. Udało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać

    OdpowiedzUsuń
  12. Masz koncepcję na ten blog i ją realizujesz, widać to we wpisach oraz ich jakości. Lubię trafiać na takie blogi, na których mogę dowiedzieć się czegoś ciekawego i dlatego Twój z pewnością odwiedzę ponownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nieskomplikowane, ładne dla oka i pyszne – proszę o więcej takich delikatesów :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na takie posty człowiek trafia akurat kiedy jest głodny. Fajniutki pomysł, możliwe, że sam się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś, czego potrzebowałam w swoim zbiorze przepisów. Z pewnością pojawi się niedługo w mojej kuchni. Bardzo dobry wpis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności, aż chciało by się skosztować!
    https://www.twitch.tv/motole_test/about

    OdpowiedzUsuń