sobota, 8 listopada 2014

Daktyle, sezam, kakao, czyli jak słodko nadziać pierogi


Lubimy się z drożdżami. Nigdy nie miałam problemów z drożdżowymi wypiekami, a opnie jakoby należały one do trudnych zawsze niezmiernie mnie dziwiły. Nie zmienia to faktu, że bardzo rzadko ostatnio pojawiają się one w mojej kuchni. Winny jest temu głównie brak czasu, ale w tak długi weekend jak ten, musiałam w końcu odnowić starą przyjaźń.

Pierogi są chyba najprostszym z możliwych drożdżowym wypiekiem, więc zachęcam do ich wykonania szczególnie początkujących. To uniwersalny przepis na ciasto - nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wersji nadzienia.

Moje pierogi spakowałam i zaniosłam na Rybnicką Wegańską Kuchnię Społeczną klik klik










SKŁADNIKI (około 25 pierogów):


  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (jeszcze lepsze będą z orkiszową, ale nie miałam na stanie)
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub wody (użyłam waniliowego mleka sojowego, które jest słodkie, ale przy słodkim nadzieniu nie jest to konieczne)
  • Pół łyżeczki soli
  • Łyżeczka cukru (jesli używasz niesłodzonego mleka lub wody)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 25 g świeżych drożdży







JAK PRZYGOTOWAĆ PIEROGI?

Podgrzej nieco mleko lub wodę - drożdże lubią ciepło, ale nie chcesz ich ugotować. W połowie szklanki płynu rozpuść drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 10-15 minut. W misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj zaczyn i olej. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto (poświęć temu kilka dobrych minut). Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw znów do wyrośnięcia na jakieś pół godziny. Kiedy ciasto urośnie, odrywaj kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczaj na dłoni i nadziewaj łyżeczką nadzienia. Lep jak tradycyjne pierogi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Piecz w 180 stopniach około 15-20 minut (do zarumienienia).



MOJA PROPOZYCJA PRZESŁODKIEGO NADZIENIA:


  • 50-100 g sezamu (miałam 50 g, ale myślę, że można dodać nawet dwa razy więcej, by uzyskać wyraźniejszy chałwowy smak)
  • 150 g daktyli
  • 2-3 łyżki kakao (zależy od indywidualnych preferencji)
  • duża szczypta soli

Daktyle namocz 15 minut w gorącej wodzie. Sezam podpraż na suchej patelni (uważaj, by go nie saplić, bo zrobi się gorzki). Odlej większość wody z daktyli, dosyp sezam, kakao i sól. Wszystkie składniki potraktuj blenderem, dolewając wody, jeśli konsystencja jest zbyt zwarta.


Do słodkich pierogów, słodka piosenka





SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. to nadzienie musi być obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich pierogów jeszcze nie jadłem, na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam daktyle i drożdżowe więc na bank spróbuje tego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połączenie sezamu, słodyczy i kakao (karob chyba nawet jeszcze lepszy). Bardzo fajny pomysł, żeby zrobić z tego nadzienie do pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, tak - kakaowa zdrowa chałwa <3 Też miłuję karob, ale tutaj potrzebowałam czegoś, co przełamie mi słodycz daktyli :)

      Usuń
  5. zaczynam żałować, że mnie tam wczoraj nie było! fantastyczny pomysł na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że w takim razie spotkamy sie na kolejnej edycji :)

      Usuń