SKŁADNIKI (2 porcje)
- jedna dynia hokkaido
- 2/3 szklanki kaszy bulgur (można zamienić na jaglaną czy kuskus razowy)
- około 2-3 łyżki pestek dyni (może być też słonecznik)
- około 4 suszonych pomidory (ja dodałam takie z woreczka, nie z oliwy)
- czubata łyżeczka mieszanki curry w proszku
- około 2 łyżeczki wędzonej papryki
- pół łyżeczki chilli
JAK TO ZROBIĆ?
Dynię pokrój w kostkę. Nie musisz obierać jej ze skórki. Włóż do miski, wsyp paprykę, chilli i sól, wymieszaj. Piecz dynię w 200 stopniach około 15 minut, mieszając co jakiś czas. Najlepiej, gdy dobrze sie zarumieni. W czasie, kiedy piecze się dynia, ugotuj kaszę z dodatkiem soli i mieszanki curry. Gdy kasza będzie się gotować, a dynia piec, Ty możesz zająć się pestkami dyni. Wsyp je na suchą patelnię i podpraż do zarumienienia. Na talerze wyłóż kaszę, na nią upieczoną dynię, posyp pestkami i posiekanymi pomidorami. Możesz polać danie oliwą lub dowolnym olejem, jeśli lubisz. Ja lubię czasem zjeść pieczoną dynię z odrobiną sosu barbecue.
SMACZNEGO!
zdecydowanie uwielbiam tak podaną dynię! robię bardzo podobnie i za każdym razem się zachwycam smakiem :)
OdpowiedzUsuńTo jest mój ulubiony sposób, zaraz obok dyni z sosem tahini i granatem :)
Usuńmam takie samo uzależnienie!
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wychodzi nam ono na zdrowie!
Usuńtez kocham tą dynię i jem prawie codziennie- choć coraz rzadziej widzę ją w sklepach:(( jest cudowna!ja jem z curry i przyprawą taco-ostra meksykańska. 20minut w piekarniku i można jeść ze skórką! jak uda mi się dostać jej więcej wykupię ile się da ;P
OdpowiedzUsuńJa wykupuję ostatki, gdzie tylko się da. W Tesco jeszcze jest (przynajmniej tym katowickim). Hokkaido też jem ze skórką - w niej najwięcej smaku :)
UsuńBardzo dobre.
OdpowiedzUsuńFajnie to wszystko zostało tu opisane.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisany artykuł. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.
OdpowiedzUsuń