sobota, 13 grudnia 2014

Wegańskie burgery buraczane dobre na świąteczny obiad



W ramach współpracy z firmą POLSOJA otrzymałam niedawno wypasiona paczkę, której zawartość obiecałam wykorzystać w kilku świątecznych propozycjach. Myślę, że poniższe danie sprawdzi się dobrze jako obiad w pierwszy czy drugi dzień Świąt. Burgery ładnie wyglądają, świetnie smakują, a ich przygotowanie wymaga trochę czasu, którego na co dzień zazwyczaj mamy mało. Na szczęście większość tutaj robi się sama, więc nie jest to danie szczególnie pracochłonne. Do burgerów świetnie pasuje sos czosnkowy. Ja zrobiłam swój na bazie fasoli. Polecam!












SKŁADNIKI (około 15 niewielkich burgerów)



  • 3 średnie buraki
  • 180 g tofu marynowego POLSOJA
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka tymianku
  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu (najlepiej niełuskanego)
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • pieprz, sól



JAK PRZYGOTOWAĆ BURGERY?


Kaszę jaglaną ugotuj na sypko i odstaw do przestudzenia. Buraki umyj dokładnie, pokrój na niezbyt duże kawałki i upiecz do miękkości. Możesz owinąć je w folię, lub zrobić jak ja - włożyć do przykrytego naczynia żaroodpornego. Upieczone buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tofu rozgnieć widelcem. Ziarna upraż na suchej patelni. Połącz wszystkie składniki ze sobą w misce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Możesz odstawić na kilka godzin - będzie łatwiej formować burgery. Formuj burgery i smaż je na suchej patelni, jeśli dysponujesz dobrą i nieprzywierającą lub upiecz w piekarniku.




SOS CZOSNKOWY Z FASOLI








SKŁADNIKI:



  • puszka fasoli
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łżeczki płatków drożdżowych
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki musztardy



JAK ZROBIĆ SOS?


Po prostu wszystko zblenduj.




Burgery serwuj z rukolą i sosem czosnkowym. Możesz dodać też gotowane brokuły i pieczone ziemniaki.


SMACZNEGO!




Zimowy obiad wegański Wegetariański obiad IV Lekkie Święta

4 komentarze:

  1. Kolor mają zachwycający, a smak musi być jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie idealny pomysł na zimowy obiad, wtedy zajadam najwięcej buraków! :) poza tym, super przepis na sos!

    OdpowiedzUsuń