niedziela, 11 stycznia 2015

Gulasz z ciecierzycy we włoskich klimatach



Ciecierzyca jest jednym z moich ulubionych warzyw, jednak dość rzadko przygotowuję coś na jej bazie przez zapominalstwo. Wymaga niestety wcześniejszego namoczenia, a ja orientuję się, że zjadłabym ją na obiad zazwyczaj godzinę przed nim. Wtedy ratuję się czasem puszką. Wiem, że lepiej ugotować samemu, ale z braku laku puszka zda egzamin. Najczęściej łączę ciecierzycę z orientalnymi przyprawami, lecz tym razem postawiłam na Włochy. Chciałam wykorzystać przywiezione przez siostrę włoskie kapary w soli (pyszne, zupełnie inne niż te ze słoika). Żeby było jeszcze bardziej po włosku, można podać danie z makaronem. Jako, że sama za nim nie przepadam, wybrałam kaszę jaglaną. Zdjęcia znów beznadziejne - gdy jem obiad za oknem jest już ciemno. 









SKŁADNIKI (2 porcje)


  • puszka ciecierzycy (lub odpowiadająca jej ilość ugotowanej)
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • około 4 łyżek czarnych oliwek pokrojony w plasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki słodu (cukier, syrop z agawy, syrop klonowy - co chcecie)
  • duża szczypta chilli
  • zioła do smaku (u mnie bazylia, może być oregano czy zioła prowansalskie)
  • do podania opcjonalnie płatki drożdżowe lub wegański parmezan







JAK TO ZROBIĆ?


Cebulę podduś w niewielkiej ilości wody. Kiedy się zeszkli dorzuć pomidory w puszce i około 1/2 szklanki wody (lub bulionu warzywnego), Po chwili dodaj ciecierzycę. Duś razem około 5 minut. Po tym czasie do garnka wsyp oliwki, kapary, czosnek, słód, ocet i przyprawy. Niech wszystko razem gotuje się około 15 minut. W razie potrzeby dolej nieco wody lub bulionu. Kiedy smaki się przegryzą i wszystko zgęstnieje, ściągnij z ognia. Podawaj z kaszą, ryżem lub makaronem. Możesz posypać na talerzu płatkami drożdżowymi lub wegańskim parmezanem. Pasować też będzie natka pietruszki - ja niestety nie miałam na stanie.

BON APPETIT!





Niskokaloryczny styczeń

Zima  we WoszechZdrowy obiad

4 komentarze:

  1. jakie apetyczne i sycące danie- super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się iść do sklepu po składniki w celu zrobienia takiego dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie! Idealne na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, ja uwielbiam takie dania, a zwłaszcza z kaszy jaglanej i ciecierzycy ;) A co do ciecierzycy, to ja robię tak, że gotuję większą jej ilość i zamrażam i zawsze mam w gotowości ;)

    OdpowiedzUsuń