poniedziałek, 26 stycznia 2015

Niedzielne kotlety wegańskie z kuskusem razowym i sosem jogurtowym



Jako, że niedziela pozwala mi na zjedzenie obiadu o ludzkiej porze, co zimą przekłada się też na możliwość sfotografowania go w przyzwoitym świetle, postanowiłam ugotować w końcu coś więcej, niż tylko duszone warzywa z kaszą, którymi zazwyczaj w różnych kombinacjach raczę się w tygodniu. Do obiadu chciałam wykorzystać kuskus razowy BIO otrzymany w ramach współpracy z firmą FRESANO. Jak kuskus, to granat. Jak granat, to tahini. Jak tahini, to marchewka. Jak marchewka, to soczewica. Ten ciąg skojarzeń zaowocował poniższą propozycją. Przygotowałam kotlety z soczewicy i marchewki, cytrynowy kuskus z granatem oraz jogurtowy dip tahini. Zabrakło tylko świeżych listków mięty, które doskonale zwieńczyłyby danie, choć i bez nich wyszło smakowicie. 












SKŁADNIKI (2 porcje):



KOTLETY:



  • 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • 1 duża marchew
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • chilli, czarnuszka, sól


SOS:



  • mały jogurt sojowy
  • sok z około 1/2 cytryny
  • 1 łyżka tahini
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 dużego ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę
  • sól


KUSKUS:



  • 1/2 szklanki suchego kuskusu razowego (u mnie kuskus razowy BIO)
  • 1 owoc granatu
  • sok z 1/2 cytryny








JAK TO ZROBIĆ?



Ugotuj soczewicę do miękkości w niewielkiej ilości wody (tak, by całą wchłonęła). Marchew zetrzyj na tarce o małych oczkach. Łyżkę siemienia zalej trzema łyżkami letniej wody, wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Do przestudzonej soczewicy dodaj marchew, spęczniałe siemię oraz mąkę gryczaną, Dopraw wedle uznania. Ja uwielbiam połączenie marchewki z czarnuszką, więc dodałam około pół łyżeczki tejże. Prócz tego wsypałam szczyptę chilli i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie łyżką i odstaw masę, żeby się związała. Kiedy da się już formować kotleciki (u mnie w zasadzie od razu), zrób to i smaż je na suchym teflonie lub piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wolisz kotlety smażone na tłuszczu, możesz przygotować je w ten sposób.

W tym czasie zajmij się kuskusem. Przygotuj go wedle przepisu na opakowaniu, zalewając wodą lub bulionem warzywnym (u mnie bulion), Dodaj sok z połowy cytryny. Odstaw na bok. Kiedy kuskus będzie gotowy wymieszaj go z pestkami z granatu.

Przygotuj dip. Wymieszaj dokładnie ze sobą wszystkie składniki. Możesz przygotować dip nieco wcześniej i wstawić do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.

Podawaj kuskus i kotlety polane dipem. Jeśli posiadasz świeżą miętę, możesz udekorować nią danie.




SMACZNEGO!





16 komentarzy:

  1. fajnie wyszły te kotleciki! a sos uwielbiam, robiłam już kiedyś całkiem podobny i zdecydowanie nie raz będzie gościł na moim talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero od niedawna mam swobodny dostęp do sojowych jogurtów i teraz będę je pewnie częściej wykorzystywać. Widziałam u Ciebie kilka fajnych propozycji, więc pewnie coś wypróbuję ;)

      Usuń
  2. Wszystko wygląda cudownie i świetnie się ze sobą komponuje :) Bardzo mi się podoba struktura kotletów, że są takie zwarte.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak - właśnie wyszły fajnie zwarte, chyba dzięki mące gryczanej :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie dania! A gryczana to moja ulubienica wśród mąk. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jestem zakochana w mące gryczanej. A ostatnio jeszcze mam fazę na płatki gryczane :)

      Usuń
  4. Mogę wpaść na takie? Propozycja stworzona dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawde super to wygląda i pewnie tez tak smakowało <3 !

    OdpowiedzUsuń
  6. ja takie obiady mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie mogę się napatrzeć na takie wege kotlety i zawsze sobie obiecuję, że zrobię. Niestety na obietnicach się zwykle kończy. Te zapisuję to swojej długiej listy i mam nadzieję, że kiedyś spróbuję, bo smakowicie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ten obiad dosłownie w pół godziny, więc nie ma co zwlekać :)

      Usuń
    2. to zdecydowanie ważny argument. jeżeli ktoś twierdzi, że pyszne gotowanie zajmuje dużo czas to te kotleciki to niepodważalny (i pyszny) dowód :)

      Usuń
  8. Kotleciki moje ulubione! a kuskus z granatem super! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. رعاية مسنين بالمنزل مركز الرحمة اكبر مركز رعاية كبار السن بالمنزل ونوفر افضل واحدث الاجهزة و الخدمات في الرعاية الصحية والاجتماعية لكبار السن ولذوي الاحتياجات الخاصة لدينا افضل متخصصين في التمريض لكبار السن حيث ان المركز لديه افضل المتخصصين الذين لديهم دراية وخبرة كبيرة في كيفية التعامل الصحيح مع كبار السن ولذلك تجد كبار السن يحبون فريق العمل الخاص بنا وتكون بينهم علاقات ود ومحبة ويصبحون كاسرة واحدة وهذا ما نهدف اليه ان يكون المركز مصدر لسعادة الكثير من كبار السن الذين نقدم لهم الخدماتجليسة مسنين بالمنزل, لذلك كثير من كبار السن متعلقون بنا ويفضلون التعامل مع مركزنا دوناً عن غيرنا من المراكز الاخريحيث اننا اصبحنا كالعائلة الكبيرة لا يستطيع ان يفترق احد منا عن الاخر, كما ان الفريق الذي يعمل بالمركز يسعد جداً بمرافقة المسنين في منازلهم وتقديم الخدمات التي يحتاجونها لهم ورسم البسمة علي وجوههم يقدم مميزات اخري منها اجهزة ومعدات حديثة لتمريض مع افضل ممرضين وممرضات حاصلين علي شهادات عليا مع خبرات في التعامل مع المريض وكيفية الرعاية الجيدة له.
    جليسه مسنين بالمنزل
    رعاية كبار السن بالمنزل رعاية المسنين بالمنزل

    OdpowiedzUsuń