poniedziałek, 12 stycznia 2015

Wegańskie jadłospisy #2, czyli wyjątkowo grzeczny weekend




Rzadko kiedy trafia mi się tak spokojny, grzeczny i uporządkowany weekend, żeby móc udokumentować całe swoje menu, więc kiedy tylko nadarzyła się okazja, postanowiłam wykorzystać ją i pobiegać trochę z telefonem, żeby pokazać Wam co przygotowałam sobie do jedzenia. Może komuś przyda się tych kilka luźnych wegańskich inspiracji. Zastrzegam, że nie jest to żadna zbilansowana dieta, tylko przykłady. Jem codziennie praktycznie co innego, więc o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników się nie martwię. Obiecuję, że na razie nie będę Was zamęczać kolejnymi jadłospisami, choć ostatni wpis cieszył się sporą popularnością, więc przypuszczam, że tak jak ja, lubicie czasem pozaglądać innym do talerza :)



SOBOTA


ŚNIADANIE


Kasza jaglana gotowana z pomarańczą i kardamonem,
podana z tahini i syropem klonowym






DRUGIE ŚNIADANIE


Grahamka - połowa z koncentratem pomidorowym (wiem, brzmi dziwnie, ale to
naprawdę jest dobre!), pomidorem, cebulą, bazylią i płatkami drożdżowymi,
połowa z pasztetem meksykańskim (kupnym), pomidorem i ogórkiem
 (nie łączy się niby, ale czasem sobie połączę). Do tego kilka rzodkiewek.





TRZECIE ŚNIADANIE?



Obiad był późno, więc zjadłam trzecie śniadanie.
Jabłko z tahini i melasą trzcinową. Koktajl z banana i mleka owsianego.



OBIAD


Nabyłam półkilogramowy słój tahini, dlatego wrzucałam do wszystkiego.
 Ryż brązowy z grillowanym bakłażanem i granatem
polany sosem tahini (tahini+cytryna+woda+chilli+kumin+sól)




KOLACJA



Po późnym obiedzie - słodka kolacja. Kasza manna razowa gotowana na
mleku owsianym zmiksowanym z bananem podana z dżemem z owoców leśnych.




NIEDZIELA


ŚNIADANIE



Kasza gryczana niepalona zapiekana z bananem i kakao



DRUGIE ŚNIADANIE



Nie ma zdjęcia, bo pożarte na szybko, a było praktycznie to samo, co wczoraj, czyli grahamka.


OBIAD 


Gulasz z ciecierzycy z  tego przepisu podany z kaszą jaglaną




PODWIECZOREK



Smoothie z mrożonego banana, pomarańczy i imbiru



KOLACJA



Fastfoodowo - fryty z piekarnika z keczupem, a do tego papryka pokrojona










14 komentarzy:

  1. Grzecznie i przepysznie! Przepis na gulasz z ciecierzycy chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda przepysznie, widzę, że podobne rzeczy lubimy jeść ;) Najbardziej spodobała mi się ta kasza gryczana zapiekana z bananem i ryż granatem i tahini - bardzo ciekawe połączenie ;)
    Ja także bardzo lubię oglądać jadłospisy innych, często można się zainspirować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne dania, takie posiłki to ja lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mów mi nawet, że koncentrat pomidorowy brzmi dziwnie, bo ja go zjadam na słoiki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mówiłam ludziom, że z nim jem kanapki, byli wielce zdziwieni :D Też u mnie schodzi w zastraszającym tempie ;]

      Usuń
  5. To myślałam, że tylko ja jem kanapki z koncentratem! :D U mnie idzie jak dżem ;)
    Smakowicie jadasz! Uwielbiam takie wegański pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu, a jest gdzieś przepis na tę zapiekaną kaszę gryczaną niepaloną z bananem? Mam jeszcze trochę w szafce i chętnie ją tsk wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisu nie ma, bo w sumie żadne to przepis, ale chętnie się podzielę sposobem przygotowania :) Na jedną porcję:

      Ugotowałam 1/3 szklanki kaszy gryczanej. Dojrzałego banana rozgniotłam widelcem na papkę. Wymieszałam kaszę z bananem i łyżką kakao (lubię mocno kakaowe). Doprawiłam odrobiną soli i cynamonem. Do tego pół łyżeczki proszku do pieczenia i na około 20-25 minut do piekarnika (180 stopni). Można dorzucić jakieś orzechy :)

      Usuń
  7. Jejku jak ty smacznie jadasz. Lubię jak w czyjejś kuchni jest taka różnorodność i takie bogactwo smaków. Piątka z plusem za żarełko ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne, inspirujące te jadłospisy. Ja to teraz nie odpuszczę i sama chcę się przekonać, jak smakują kanapki z koncentratem pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasza manna razowa gotowana na mleku owsianym ---> podasz wskazówki jak zrobić ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmiksowałam szklankę mleka owsianego (kupnego) z małym bananem, zagotowałam i wsypałam dwie czubate łyżki kaszy, lekko posoliłam. Gotowałam do zgęstnienia :)

      Usuń