poniedziałek, 24 listopada 2014

Owsianko-jęczmiennianka dyniowo-pomarańczowa, czyli jesień spotyka się z zimą.




Moje urodziny to taki czas w roku, kiedy powoli naprzeciw jesieni zaczyna wychodzić zima. Poniższą owsiankę zaserwowałam sobie właśnie dzień po urodzinach, żeby doładować akumulatory po wstępnym oblewaniu i przed całodziennymi przygotowaniami do wieczornej imprezy. Połączyłam w niej smaki jesienne z zimowymi, wpasowując się w klimat za oknem. Jest więc jesienna dynia i zimowa pomarańcza - dobrane do siebie idealnie, zarówno kolorystycznie, jak i smakowo.











SKŁADNIKI (na 4 normalne porcje lub jak u mnie - 3 duuuuże)

  • szklanka płatków owsianych górskich
  • szklanka płatków jęczmiennych
  • 2 szklanki waniliowego mleka sojowego
  • sok z około 1/2 cytryny
  • cynamon w dużej ilości
  • pół łyżeczki imbiru
  • około szklanki puree z dyni hokkaido
  • dwie pomarańcze


Do podania: tahini, posiekana gorzka czekolada, syrop daktylowy






JAK PRZYGOTOWAĆ OWSIANKĘ?

Płatki zalej wrzątkiem nieco ponad ich poziom i odstaw na jakieś 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dolej wody i zacznij gotować, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone na cząstki pomarańcze. Gotuj chwilę, dolewając wody w razie potrzeby. Dorzuć dyniowe puree i przyprawy. Teraz wlej mleko sojowe i cierpliwie czekaj, aż owsianka zgęstnieje - gotuj do momentu uzyskania odpowiadającej Ci konsystencji. Czas dodać sok z cytryny - wlej go tyle, żeby przełamał nieco mdły smak dyni. Przelej owsiankę do misek, polej tahini (obficie) i syropem daktylowym, posyp posiekaną czkoladą.  


SMACZNEGO!




6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie smaki! przepysznie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na razie prawie wszystko u mnie z dynią, ale korzystam póki się da ;)

      Usuń
  3. Świetny blog!
    Idealnie skomponowana owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sprawie blogowych mikołajek: proszę o przeczytanie regulaminu i wysłanie do mnie e-maila z wiadomością jak najszybciej. dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń