niedziela, 15 lutego 2015

Orkiszanka mokka z gruszką




Dziś kolejna propozycja śniadaniowa. Tym razem w moim garnku, zamiast płatków owsianych, wylądowały płatki orkiszowe FRESANO. Warto czasem zrobić odstępstwo od tradycyjnej owsianki i użyć innego rodzaju płatków - różnią się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi. Płatki ugotowałam na mleku sojowym i kawie zbożowej, dorzuciłam pokrojoną gruszkę i podałam z prażonym słonecznikiem, syropem daktylowym oraz posiekaną czekoladą. Jeśli chcecie, możecie wmieszać czekoladę do gotujących się płatków lub dosypać kakao. Ja wolałam posypać czekoladą gotową orkiszankę. Mokka i gruszka to naprawdę dobre połączenie. Polecam!









SKŁADNIKI (1 porcja):


  • pół szklanki płatków orkiszowych
  • pół szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • łyżka kawy zbożowej 
  • jedna niewielka gruszka
  • szczypta soli
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 2-3 kostki posiekane czekolady
  • syrop daktylowy lub inne płynne słodzidło - do smaku










JAK TO ZROBIĆ?


Płatki zalej wrzątkiem nieco ponad ich poziom i odstaw do napęcznienia. W tym czasie gruszkę pokrój w kostkę, a słonecznik upraż na suchej patelni (możesz też użyć nieprażonego, jeśli wolisz). Wrzuć gruszkę po płatków, dodaj trochę soli,  dolej nieco wody i gotuj przez kilka minut. Następnie wlej mleko i wsyp kawę zbożową. Gotuj całość, aż uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję (w razie czego, dodaj więcej wody lub mleka). Podawaj ze słonecznikiem, czekoladą i syropem daktylowym.




SMACZNEGO!







8 komentarzy:

  1. nie wątpię, że to pyszne połączenie! swoją drogą - już wieki nie jadłam kawy z czekoladą, a na śniadanie tym chętniej bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa z czekolada w takiej cudnej, porannej miseczce? Jestem na tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam śniadania na słodko, czekolada w Twojej orkiszance z dodatkiem kawy zbożowej zdecydowanie do mnie trafia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne składniki. Od takiego śniadanka zacząć dzień to fajna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie! Muszę zrobić owsiankę na Ince :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja na Ince gotowana właśnie - waniliowo-pomarańczowej :)

      Usuń