Dziś kolejna propozycja śniadaniowa. Tym razem w moim garnku, zamiast płatków owsianych, wylądowały płatki orkiszowe FRESANO. Warto czasem zrobić odstępstwo od tradycyjnej owsianki i użyć innego rodzaju płatków - różnią się smakiem, konsystencją i wartościami odżywczymi. Płatki ugotowałam na mleku sojowym i kawie zbożowej, dorzuciłam pokrojoną gruszkę i podałam z prażonym słonecznikiem, syropem daktylowym oraz posiekaną czekoladą. Jeśli chcecie, możecie wmieszać czekoladę do gotujących się płatków lub dosypać kakao. Ja wolałam posypać czekoladą gotową orkiszankę. Mokka i gruszka to naprawdę dobre połączenie. Polecam!
SKŁADNIKI (1 porcja):
- pół szklanki płatków orkiszowych
- pół szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)
- łyżka kawy zbożowej
- jedna niewielka gruszka
- szczypta soli
- łyżka ziaren słonecznika
- 2-3 kostki posiekane czekolady
- syrop daktylowy lub inne płynne słodzidło - do smaku
JAK TO ZROBIĆ?
Płatki zalej wrzątkiem nieco ponad ich poziom i odstaw do napęcznienia. W tym czasie gruszkę pokrój w kostkę, a słonecznik upraż na suchej patelni (możesz też użyć nieprażonego, jeśli wolisz). Wrzuć gruszkę po płatków, dodaj trochę soli, dolej nieco wody i gotuj przez kilka minut. Następnie wlej mleko i wsyp kawę zbożową. Gotuj całość, aż uzyskasz zadowalającą Cię konsystencję (w razie czego, dodaj więcej wody lub mleka). Podawaj ze słonecznikiem, czekoladą i syropem daktylowym.
mmmm pyszny deser na sniadanie!
OdpowiedzUsuńnie wątpię, że to pyszne połączenie! swoją drogą - już wieki nie jadłam kawy z czekoladą, a na śniadanie tym chętniej bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńKawa z czekolada w takiej cudnej, porannej miseczce? Jestem na tak! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam śniadania na słodko, czekolada w Twojej orkiszance z dodatkiem kawy zbożowej zdecydowanie do mnie trafia! :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne składniki. Od takiego śniadanka zacząć dzień to fajna sprawa :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Muszę zrobić owsiankę na Ince :)
OdpowiedzUsuńMoja na Ince gotowana właśnie - waniliowo-pomarańczowej :)
Usuń