sobota, 28 lutego 2015

Wegańskie szaszłyki z tzatzikami, czyli tęsknota za wiosną



Dzisiaj kolejna propozycja dla zagorzałych mięsożerców, którym chcecie udowodnić, że nawet ich ulubione potrawy można podać w wersji wegańskiej, nie tracąc na smaku, a zyskując na zdrowiu. Test przebiegł pomyślnie - seitan zrobił robotę i sprytnie zastąpił mięso. Oczywiście takie szaszłyki będą też pyszne z samymi warzywami - można je urozmaicić o cukinię, bakłażana czy pomidorki koktajlowe. Idealnie sprawdzą się na grillu - byle tylko przetrwać do wiosny!













SKŁADNIKI (na 3 szaszłyki - 3 mniejsze lub 2 większe porcje)



  • 180-200 g seitanu
  • czerwona papryka
  • ok. 150 g pieczarek
  • duża cebula
  • ulubione przyprawy (u mnie mieszanka kebabowa, sól i pieprz)



Na tzatziki:


  • 150 g jogurtu sojowego
  • duży ogórek zielony
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie - 2 łyżki majonezu sojowego (akurat miałam w lodówce resztkę, więc wrzuciłam)
  • sól, pieprz


Do podania:


  • kuskus razowy (u mnie FRESANO) lub ryż 








JAK TO ZROBIĆ?



Najpierw zajmij się sosem. Ogórka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odciśnij dobrze z soku. Dodaj do ogórka jogurt sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek, możesz też dodać majonez. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły. Seitan (ja miałam taki, który był już marynowany z dodatkiem oleju) i warzywa pokrój na kawałki (pieczarki w grube plastry, paprykę w dużą kostkę). Naprzemiennie nabijaj składniki na patyczki do szaszłyków. Posyp przyprawami. Piecz szaszłyki około 20-25 minut w 180 stopniach. Podawaj najlepiej z kuskusem razowym lub ryżem oraz tzatzikami.




SMACZNEGO!





6 komentarzy:

  1. Wyglądają jakby naprawdę były z mięsem :P Szaszłyków nigdy nie lubiłam, ale takie z pewnością smakowały ciekawie. No i skład sosu bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubiłam tylko takie z samymi warzywami, bo uwielbiam pieczone warzywa ;)

      Usuń
  2. Naprawde rowniez uwazam ze wygladaja jak z miesem :) Pyszne musza byc < 3!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę jak mięsne! fantastyczny pomysł :) niech no tylko wiosna przyjdzie i nasze pyszne sezonowe warzywa - będą szaszłyki na sto procent :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przysięgam, że mięsa w nich nie ma :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, wyglądaja jak prawdziwe z mięsem :D

    OdpowiedzUsuń